¨ podnikatelský plán

čtvrtek 23. března 2023

Klimatické změny a spalovací motory: Problém je v městech, nikoli v CO2

 

Klimatické změny jsou stále více aktuálním tématem a diskuse o jejich příčinách a následcích se neustále rozšiřují. Zatímco někteří tvrdí, že největším problémem jsou spalovací motory a emise oxidu uhličitého, jiní se domnívají, že toto tvrzení není zcela přesné.

Mnoho lidí se totiž domnívá, že oxid uhličitý (CO2), který vypouštějí spalovací motory, není škodlivý, ale naopak prospěšný pro přírodu, protože slouží jako živná půda pro rostliny. Tento názor však není zcela správný. Samozřejmě, CO2 je pro rostliny nezbytný, ale příliš velké množství oxidu uhličitého v atmosféře může způsobit vážné problémy, jako jsou špatní ovzduší, a další nežádoucí jevy.

Hlavním problémem však není tak spalovací motor sám o sobě, ale spíše nedostatek zeleně v městech. Mnoho měst totiž není plánováno s ohledem na životní prostředí a urbanizace způsobuje ztrátu přírodních zdrojů, jako jsou louky, lesy a řeky. Tento trend je spojen s touhou po co nejvyšších ziscích bez ohledu na vliv na životní prostředí. Pokud by města měla více zeleně, např. stromy a zahrady, mohly by absorbovat oxid uhličitý z ovzduší a zlepšit kvalitu ovzduší.

Co se týká elektromotorů, mnoho lidí věří, že jsou to nejlepší alternativou ke spalovacím motorům, ale toto tvrzení je také problematické. Elektromotory sice nevypouštějí emise, ale vyrábějí se z uhlí, plynu a dalších fosilních paliv, která vypouští velké množství CO2 při jejich výrobě. Navíc, energie, která napájí elektromotory, je také vyráběna z fosilních paliv, jako jsou uhlí a plyn. Solární a větrné zdroje energie sice mohou pomoci, ale jejich kapacita zatím nestačí k pokrytí celkově všech EL vozidel, když se podívate už jen tay kamiony co jezdí po dálnicih.

Kromě toho, že bychom měli více sázet stromů a zvyšovat počet zelených ploch ve městech, je třeba také hledat alternativní zdroje energie. Solární a větrné elektrárny mohou být užitečné, ale musí být provozovány s rozumem. Měli bychom se také zaměřit na podporu výzkumu a vývoje nových technologií, které by byly šetrnější k životnímu prostředí a méně závislé na spalovacích motorech.

Neměli bychom se však snažit násilím nahrazovat spalovací motory elektromotory, protože tato řešení jsou často neefektivní a mohou být pro životní prostředí ještě škodlivější. Je nutné přistupovat k otázce klimatických změn a ochrany životního prostředí s rozumem a uvědomit si, že řešení nejsou jednoduchá. Zároveň bychom měli podporova obnovitelní zdroje, mezi ně patří i dřevo.

1 komentář:

  1. Klimatická změna se teď řeší skoro všude. Chápu, že je potřeba změna, ale není možné, abychom přestali růst a úplně umlátili střední třídu. Poslední dobou mi hodně přátel říkalo, že nedosáhli na hypotéku, aby si mohli koupit dům. Proto jsem se rozhodla pro nákup velkého domu s přilehlým pozemkem s pomocí financování investice do p2p půjček, jelikož hypotéky nejsou téměř dostupné.

    OdpovědětVymazat